Als wijkverpleegkundige vindt Elina de Jong achter iedere voordeur een ander verhaal. Na haar afstudeerstage in Heerenveen bij het thuiszorgteam Centrum/Dracht kon ze daar blijven en werd ze uiteindelijk coördinerend verpleegkundige. Daarna solliciteerde ze op de functie van wijkverpleegkundige en werkte ze samen met een collega vanuit team Centrum/Dracht. Inmiddels werkt ze alweer twee jaar als wijkverpleegkundige in Nijehaske.
Vertrouwen in je eigen handelen
‘Toen ik begon met de opleiding wist ik niet precies wat ik wilde, maar de thuiszorg bleek helemaal mijn plek te zijn. Het mooie van dit werk vind ik dat er achter iedere voordeur een ander verhaal zit, met andere mensen. Daarnaast moet je al je competenties gebruiken en overal verstand van hebben. Dat maakt het heel dynamisch.’ Daarnaast vindt ze het heel fijn om autonoom te zijn en de vrijheid te hebben om alleen op pad te zijn. ‘Je moet vertrouwen hebben in je eigen handelen’, vult ze aan.
Een band opbouwen
In de wijk werkt ze samen met twee verpleegkundigen en tien vig-ers. Gezamenlijk ondersteunen ze ongeveer 60 cliënten. ‘Soms is er al sprake van zorglevering voordat ik op gesprek ga, maar ik doe altijd de intake. Het mooie hiervan is dat je cliënten echt goed leert kennen en een band met ze op bouwt. Ze weten me dan ook te vinden als er iets is.
Elina probeert er voor de cliënten alles uit te halen wat erin zit, door gezamenlijk aan doelen te werken. ‘Dat kan soms op een heel ander vlak zijn dan alleen medisch, bijvoorbeeld dat wij een wond van de cliënt zo verzorgen dat hij of zij minder pijn heeft en weer een keer in de week kan gaan fietsen’, vertelt Elina. ‘Positieve gezondheid en toewerken naar zelfredzaamheid vind ik daarin heel belangrijk en welk doel voor de cliënt centraal staat. Want als ze zelf een doel stellen, dan zijn ze ook het meest gemotiveerd omdat het uit henzelf komt. Dat zijn gesprekken waar ik heel blij van word.’ Ze is dan ook erg blij met haar functie. ‘Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen!’
